Annelied van Dijk

metalen objecten

 

Verbinden, dat is wat ik wil, met mijn ziel, met mensen en de natuur’

 

IJzer met elkaar verbinden door het materiaal zacht te maken en een letterlijke verbinding in de vorm te leggen’

Annelied van Dijk, Dochter van de Smid© is een van de eerste vrouwelijke smeden in Nederland met het vakbekwaamheidsdiploma. Haar opleiding volgde ze bij het Gilde van de Kunstsmeden.

 

Annelied geeft op creatieve wijze vorm aan metaal. Het fysieke zware werk van de smid is geen sinecure voor een vrouw. Mannenberoep of niet, zij heeft nooit concessies gedaan aan haar vrouwelijkheid. En dat zie je terug in de creatieve, stijlvolle objecten die zij maakt.

Haar schalen en sculpturen zijn toonbeeld van bevlogen vakmanschap, inventiviteit en schoonheid. Met haar technische kennis legt zij, met de juiste warmte, de ziel bloot van harde materialen waardoor deze zich soepel laten vormen tot creatieve resultaten. Geeft daarmee het oude ambacht verrassende en nieuwe impulsen.

 

De ziel van het ijzer

 

Ieder object is uniek. De stugge, zware staalplaten waar het smeedproces mee begint zijn veelal reststukken. Soms is het oxidatieproces dan al ingetreden en geeft een robuuste en doorleefde uitstraling aan het ijzer.

Annelied vormt, smeedt en hamert het ogenschijnlijke dode materiaal. In het vuur komt het tot leven, op het aambeeld in haar handen krijgt het product vorm, een ziel. Zo ontstaat elke keer weer een prachtig kunstobject.

 

Ook haar eigen ziel heeft haar bestemming gevonden. Op 30-jarige leeftijd kwam zij ‘thuis’. Na een weg met mooie ervaringen en diverse banen oa stewardess bij de KLM en meubelinkoper in Indonesie, ontstak zij in de smederij van haar vader het vuur en de kolen. Met voorbeelden van haar vader en opa ontdekte Annelied het vuur in zichzelf en na het oppoetsen van een gesmeed stuk ijzer, dat zo mooi leeft en glanst, voelde zij haar echte passie en volgt nu haar eigen pad.